נשיא המדינה ורעייתו אירחו את אירוע הגברת הגיוון התעסוקתי והשוויון בשוק העבודה

קרדיט צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל אירחו היום, יום ראשון, ה׳ באדר א׳, 6 בפברואר, את אירוע הגברת הגיוון התעסוקתי והשוויון בשוק העבודה של הנציבות לשוויון הזדמנויות והסתדרות העובדים בבית הנשיא בירושלים.
במסגרת האירוע, שותפים במגזר העסקי ובנציבות שירות המדינה חתמו על אמנה הקוראת להעסקה מגוונת בקרב כלל הקבוצות המרכיבות את החברה הישראלית ועל החזון לשוק עבודה מגוון. בין השותפים המובילים מר ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות, מר דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, ד"ר רון תומר, יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, ופרופ' דניאל הרשקוביץ נציב שירות המדינה.
רעיית הנשיא פתחה את דבריה ואמרה: ״כבר למעלה מ-10 שנים שהנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה ממלאת את תפקידה נאמנה, תפקיד שכולל גם קיומם של דו"חות, סקרים, ומהלכים פורצי דרך, מהסוג שמוצגים כאן היום. אין זה דבר של מה בכך. כשהמדינה פועלת באופן נחוש בשדה הזה – של שוויון ההזדמנויות בעבודה. אני עוסקת שנים לא מעטות בכובעים אחרים בשאלת הייצוג והגיוון בעולם התעסוקה, בין היתר כשכיהנתי כיו"ר הקואליציה לתעסוקת חרדים. בשנים הללו פגשתי אנשים רבים שחשבו ששאלת הגיוון והייצוג נוגעת אך ורק לספירת ראשים: כמה גברים ונשים מהחברה הערבית, מהמגזר החרדי ומקרב יוצאי אתיופיה נמצאים ונמצאות בחדר."
רעיית הנשיא התייחסה לנתונים עקב מגפת הקורונה והוסיפה: "הדו"חות והסקרים שעוסקים בייצוג וגיוון בחנו את מצב הדברים גם בתוך מגפת הקורונה, והממצאים, שמצטרפים לפרסומים שונים בכלי התקשורת ולמחקרים שנערכו לאורך המשבר, מראים כי העובדים המוחלשים ביותר – ובעיקר העובדות – הם גם אלה שנפגעו הכי קשה בשנתיים הללו. נשים בכלל וגברים מקבוצות מיעוט היו הראשונים שהוצאו לחל"ת והאחרונים שהוחזרו לעבודה. אני מקווה שברור לכולנו שהמצב הזה לא יתכן. אף גבר ואף אישה לא צריכים להיות פגיעים לתנודות בתעסוקה, מופלים ברמת השכר או להיות מוגנים פחות בכל הנוגע למקום עבודתם בגלל שפת אמם, מוצאם או המגדר שלהם."
"כדי לשנות סדרי עולם, ונדרש פה שינוי בסדר גודל כזה, יש צורך במהלכים שכוללים את המשולש של המדינה – כמסדירה וכמעסיקה הדגולה במשק, של המגזר הפרטי ושל ארגוני העובדים. לכן, הכינוס של ראשי המשק כאן היום של ראשי המשולש הזה הוא לא רק שיתוף פעולה נאה לצילומים ולהצהרות. הוא שיתוף פעולה הכרחי לשגשוג של החברה הישראלית, של המשק הישראלי, של מדינת ישראל."
בסוף דבריה ציינה רעיית הנשיא כי בית הנשיא מברך על המהלך הזה ואמרה :"אנו מחכים מאוד לראות את השינוי ואת התוצאות בשטח שיבואו בעקבותיו. אנחנו לרשותכם, בכל דרך שתסייע בקידומו. אני בטוחה שלאף אחד מהיושבים והיושבות בחדר אין אשליות. שינויים לוקחים זמן וקורים בצעדים קטנים, אבל הם יכולים לקרות והם צריכים לקרות. והם יקרו, אני בטוחה."
שרת הכלכלה והתעשייה, האלופה במיל' אורנה ברביבאי הוסיפה: "השוויון בתעסוקה הוא יעד אסטרטגי לאומי. לנוכח הפערים המאתגרים עלינו לשתף פעולה ולעודד מעסיקים להגברת הגיוון בתעסוקה, כדי להבטיח שוויון מלא לא רק בקבלת האחר, אלא גם ביצירת תנאי העסקה שווים, סביבת עבודה מאפשרת וכמובן הזכות להתפרנס בכבוד."
מתוצאות סקר עמדות הציבור בנושא שוויון תעסוקתי בישראל שנערך ביוזמת נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה והתעשייה, עולה כי האווירה בחברה הישראלית מייצרת שוק עבודה בו מעסיקים ועובדים מעדיפים לעבוד עם עובד/ת ומנהל/ת הדומה להם, יותר מאשר כזה המשתייך למגזר או מגדר אחר. זאת למרות שבפועל, מחקרים רבים הוכיחו במהלך השנים, כי מגוון תעסוקתי מייצר מגוון מחשבתי מתוך עולמות תוכן ותרבויות שונות, המביאים לצמיחה של עסק יותר מעסק המאופיין בחד-גווניות.