האתגר
כנשיא מדינת ישראל, אני חווה מדי יום את יופייה ועוצמתה של הארץ הזו, כמו גם את יופיים וכוחם של בניה ובנותיה. מיכל ואני פוגשים אותם, אתכם – לאורכה ולרוחבה של ישראל, במסע שכולו גאווה – בנו, ובמה שהשגנו כחברה וכמדינה. אך באותה נשימה ובלב דואב, אני רואה לנגד עיניי את השסעים והקרעים שבתוכנו, שהולכים ומעמיקים. מתוך חוסר יכולת לנהל מחלוקות, נוצר בינינו לקסיקון אלים ורווי שנאה. נדמה שאנו, שהתגאינו תמיד בלכידות הישראלית שלנו, לא רק ששכחנו איך להסכים, אלא שאנחנו לא מצליחים אפילו להתווכח. הפכנו במו ידינו את המרחב הציבורי, הפיזי והווירטואלי – למקום שבו אזרחים מפחדים להיות קורבן לאלימות. זוהי שעת חרום, והאחריות – מוטלת עלינו.

גינת בית הנשיא
צילום: יגאל סלבין
חזון הנשיא
מדינת ישראל תגיע אל שנת ה-80 – אל גיל הגבורות – כשהיא מלוכדת יותר ומפולגת פחות, נגיע אל שנת ה-80 כחברה העסוקה בלי פחד במחלוקות שבתוכנו, כך שיצמיחו ויבנו אותנו. החתירה להסכמות רחבות ולא להכנעות, "מחלוקת לשם שמיים" היא תשתית לקיום עמנו במשך הדורות. נשמור על גבולות המחלוקת, כך שתקיים אותנו כחלק מאותו שלם, ותאפשר לנו להוסיף עוד ועוד פרקים לסיפור המשותף ומלא ההשראה של ישראל.
מחליפים מילה
היא תרגום חזון הנשיא לתוכנית פעולה. תכנית עשירה ומגוונת הכוללת הפעלת מרכז ביקורים חינוכי חדשני, מרחבים לבניית הסכמות – בתוך בית הנשיא ומחוצה לו, ברחבי החברה הישראלית ובקרב העם היהודי כולו.
בית העם
כנגזרת מחזון הנשיא, משמש משכן נשיאי ישראל גם כבית העם. בבית הנשיא יפעל מרחב למגוון רחב של תוכניות חינוכיות, למפגשים לדיאלוג ולמידה של הכלת מחלוקות וכן מרכז ביקורים חינוכי. בואו להחליף איתנו מילה במגוון תוכניות ופעילויות:
מרכז ביקורים חינוכי
רוצות ורוצים להכיר מקרוב את המקום בו מתרחשים שלל אירועים מרגשים – מהגשת כתבי האמנה של שגרירים והקמת ממשלות בישראל, דרך דיונים בין מנהיגים בנוגע לסוגיות בוערות ועד אירוח נשיאים וטקסי חיילים מצטיינים ביום העצמאות? אתם מוזמנים ומוזמנות למרכז הביקורים החינוכי של בית הנשיא בו תוכלו להכיר מקרוב את ההיסטוריה של משכן נשיאי ישראל לדורותיהם, את תפקיד מוסד הנשיאות הפועל כגורם מאחד, מלכד, מגשר ואת חזון הנשיא הרצוג ופועלם של הנשיא ורעייתו.
ברוח חזון הנשיא, פועל במשכן נשיאי ישראל "המרחב" – מרחב דיונים דיסקרטי, העוסק בסוגיות ליבה שבמחלוקות בחברה הישראלית ומאיימות על שלמות העם.
הדיונים במרחב מתקיימים תוך שיח אמיתי ונוקב אך כזה המאופיין בממלכתיות, בהקשבה ובהכלה של עמדות כלל הצדדים. במהלך הדיונים במרחב נעשה ניסיון לסייע לכלל הצדדים המעורבים לייצר רעיונות חדשים ומצע להסכמות חדשות, עם דגש על מתן כלים להמשך ניהול חיים משותפים במצב של אי הסכמה ושיאפשרו מהלכי הסכמה עתידיים.
בדיונים משתתפים גורמים מרכזיים, בעלי עניין, מובילי דעה מובילים בסוגיה, תוך השתתפותו של נשיא המדינה ברגעי השיא של מפגשים אלה.
ליצירת קשר בנושא המרחב ניתן לפנות ל: israelisociety@president.gov.il
תוכניות "מחליפים מילה" ויוזמות ברוחה פועלות במגוון מתכונות וקהלי יעד, להלן דוגמאות לפעילויות קיימות ואלה המתוכננות במסגרת בית העם:
סדנאות "מחליפים מילה בקהילה"
סדנאות וקבוצות שיח יתקיימו בכל רחבי המדינה במסגרת מיזם משותף עם החברה למתנ"סים.
סדנאות / תכניות "מחליפים מילה" במגזר העסקי בישראל
פעילויות מגוונות יתקיימו בקרב מעסיקים ועובדים במסגרת מיזם משותף עם ארגון מעלה. הדגש הוא על בירור משותף של תפקיד המגזר העסקי בקידום עשיה מחברת בקרב אזרחיות ואזרחים מכל הקהילות בישראל החולקים יחד מקומות עבודה.
"מחליפים מילה" גם באקדמיה
פעילות ברוח "מחליפים מילה" במכללות ואוניברסיטאות בישראל נמצאת בימים אלה בפיתוח מעמיק ומתקדם.
כינוסי מנהיגות
בבית הנשיא ומחוצה לו, יתקיימו כנסי מנהיגות ומהלכי בניית תוכניות עבודה לקידום "מחליפים מילה" בקרב מערכות וארגונים כגון: תנועות וארגוני נוער, מכינות, רשויות מקומיות, משרדים ממשלתיים וכו'
בנוסף ובאופן שוטף, פעילויות ופרויקטים נוספים ברוח "מחליפים מילה" מתקיימים בהובלת רעיית הנשיא בתחומי בריאות הנפש, תעסוקה, נשים ועוד.
פעילויות והתארגנויות בחסות יוזמת הנשיא
ארגונים והתארגנויות המבקשים לעסוק בהידברות ושיח חוצה-קבוצות בחברה הישראלית זוכים להכרה בפעולתם כפעילויות ברוח מחליפים מילה: יוזמת הנשיא לשיח ישראלי. מגוון היוזמות וההתארגנויות שיפעלו בחסות היוזמה, מעבר להשפעתן המידית על המשתתפים – יהוו חלק מתהודה ציבורית רחבה לקידום שיח, הקשבה והידברות בעת הזאת.
מפעילים יוזמה / התארגנות המקדמת את ערכי השיח וההידברות בין חלקי החברה הישראלית?
נשמח לבחון את התאמתה לפעולה ברוח מחליפים מילה: יוזמת הנשיא לשיח ישראלי.
שלחו תיאור קצר של היוזמה ומארגניה למייל: BeitHaam@president.gov.il
הפורום פועל כמיזם משותף עם עמותת חיים וסביבה ומהווה פלטפורמה לשיתופי פעולה פנים ישראלי, אזורי ובין-לאומי בנושא האקלים.

צילום: עמוס בן גרשום לעמ
הקמתו מסמנת את מחויבות המדינה להיות בקדמת הדיון בעולם בסוגיה זו ומכוונת לקידום שיתופי פעולה בין קבוצות ומגזרים בחברה בישראלית וכן שת"פ אזורי ובין-לאומי בנושא, תוך הפגשת מקבלי ההחלטות בדרג הבכיר ביותר עם חזית החשיבה והעשייה האקלימית בישראל.
הפורום, שבראשו עומד ד"ר דב חנין, הושק בחודש ינואר 2022 ופועל בחסות בית הנשיא.
בבסיס הפעולה של פורום האקלים ניצבת ההבנה שכדי להביא את ישראל למקום שעליה להיות בו, הן בהיבט הפחתת הפליטות והן בהיבט ההיערכות לחיים בעידן של שינויי אקלים, נדרשות פעולות בטווח הזמן המיידי ובסדר גודל שונה מזה שהיה עד כה. הפורום מהווה הזדמנות לגיבוש בין-מגזרי של יוזמות משמעותיות ופורצות דרך בתחום משבר האקלים, במטרה להביא לשינויי מדיניות ולתרום לשינוי במציאות.
בפעילות הפורום לוקחים חלק נציגים ונציגות מהחברה האזרחית, האקדמיה, הממשלה, הכנסת, השלטון המקומי, גורמים מהמערכת הכלכלית ומשדה התרבות, התקשורת והרוח.
עם כניסתו לתפקיד, וכבר בנאום השבעתו בכנסת, הציג הנשיא את מחויבותו העמוקה למשבר האקלים ולהערכות ולהתמודדות איתו.
לאורך השנה, ובשיתוף פעולה עם פורום האקלים, קיים הנשיא פעילות רבה בתחום. הנשיא מתייחס לסוגיות האקלים בסיוריו בארץ וקיים לאורך השנה מפגשים בנושא, בין היתר עם ראשי חברות טכנולוגיות מובילות. נושא האקלים הועלה ונדון בכלל פגישותיו הבילטראליות של הנשיא עם ראשי מדינות וממשלות וקודמו שיתופי פעולה אשר משפיעים על מדינת ישראל והמזרח התיכון כולו. בנובמבר האחרון, הוביל הנשיא את המשלחת הישראלית לוועידת האקלים של האו"ם COP27 אשר התקיימה בשארם א-שייח' שבמצריים והציגה בפני מנהיגי העולם את חזונו ואת תרומתה של מדינת ישראל.
בנוסף, העלה הנשיא את נושא האקלים בכלל שיחותיו עם נציגי המפלגות השונות במסגרת סבב ההתייעצויות שקיים לקראת הטלת התפקיד של הרכבת הממשלה לאחר הבחירות לכנסת ה-25, בהן הנשיא הרחיב ודרש התייחסות למשבר האקלים מכלל נציגי המפלגות.
כחלק מקידום הנושא באקדמיה הישראלית, אירח הנשיא במשכנו מפגש מיוחד עם נשיאי האוניברסיטאות הישראליות, ועם ראש הות"ת, והעלה בפניהם את חשיבות קידום פעילות האוניברסיטאות בנושא, ובפרט את היוזמות הרלוונטיות לאוניברסיטאות שפותחו במסגרת הפורום.
לכל שאלה בנושא הפורום נניתן לפנות ניתן לפנות לד״ר זהר ברמן, מנכ״לית פורום האקלים, במייל climate@president.gov.il
לשיתופי פעולה עם בית הנשיא בנושאי אקלים וקיימות ניתן לפנות לטל גלברט המרכז את הנושא מטעם הנשיא במייל: tal@president.gov.il
הספורט משמש ככלי לדיאלוג ללא מילים – על כל מגרש וכל משחק. הספורט מאפשר לקבוצות שונות וליחידים להשתלב ולהרגיש חלק מהמשחק.
הספורט הינו מחולל צמיחה רבת עוצמה בחברה ישראלית ואף מקדם תהליכים ערכיים וחברתיים ע"י ערכים מעולם הספורט אשר משפיעים וישפיעו על החברה הישראלית.
במסגרת "משחק קבוצתי", המופעלת על ידי עמותת ערכים בספורט במיזם משותף עם בית הנשיא, מאמצים מאות מועדוני ספורט את ערכי "מחליפים מילה". תוכניות ההתערבות ואירועי הספורט המופעלים ב"משחק קבוצתי" מהווים הזדמנות לתקשורת בין אישית, פיתוח יכולות חברתיות וקבוצתיות, מנהיגות טובה, מצוינות, אמון בחבר, קבלת האחר ולחגיגת המשותף בין עשרות אלפי בני נוער, ספורטאים וספורטאיות מכלל הקהילות המרכיבות את החברה הישראלית. מועדונים וארגונים מצטיינים, זוכים להכרה והוקרה בטקס "אות הנשיא למשחק קבוצתי" אשר נותן דגש בארבעה נושאים מרכזיים בהם פועלות תכנית התערבות:
קידום ילדות ונערות בספורט
בעוד שנדמה שילדות ונערות פחות מתעניינות במסגרת ספורטיבית, לעיתים קרובות הן מתמודדות עם חסמים שמונעים מהן לפתח התמדה, עניין ומסוגלות. החסמים הללו כוללים סטיגמות חברתיות, חוסר חשיפה לענף ולדמויות נשיות לחיקוי, תמיכה מועטה מהבית ומאמנים שחסרים את הכלים ואת השפה לשמר את השחקניות במסגרת הספורט. עם זאת ישנם גורמים המשפיעים לטובה על מוטיבציה של ילדות ונערות כן להתמיד, להתפתח ולהישאר במסגרת אם זה קשרים חברתיים טובים, יחס אישי ותמיכה מהמאמן, תמיכה מהבית וחיבור למועדון.
במסגרת מיזם "משחק קבוצתי" תפעל עמותת ערכים בספורט לבניית סטנדרט להפעלת מועדון ספורט בראייה מגדרית ולפיתוח תכנית קהילתית לטובת שימור וגיוס של ילדות ונערות במסגרת הספורטיבית. עמותת ערכים בספורט תלווה מועדני נערות וילדות בכדורגל ובכדורסל על מנת לסייע להם ליצור בתוך המועדונים את התנאים והסביבה שיאפשרו לילדות ונערות מכלל האוכלוסייה הזדמנות שווה להתמיד ולמצות את מלוא הפוטנציאל שלהן ולהמשיך להיות מעורבות בעולם הספורט כמאמנות, שופטות ומנהלות. במסגרת התוכנית המועדונים יקבלו מעטפת ליווי הכוללת סדנאות מנהלים, סדנאות מאמנים, סדנאות שחקניות, מפגשי הורים וחיבור לקהילה ולמחלקת הספורט ברשות.
שילוב ילדים/ות ונוער עם וללא מוגבלות בספורט
מחלקות הילדים והנוער במועדני הכדורגל בישראל משמשות כעוגן וכבית חברתי לעשרות אלפי ילדים ובני נוער. לכל ילד וילדה מגיעה הזדמנות שווה להשתתף בפעילות ספורטיבית במרחב מכיל ומותאם לצרכיו על מנת לייצר העצמה והעלאת ביטחון עצמי שיוכלו להוביל לתפקוד חברתי טוב יותר.
אינטראקציה בין ילדים/ות ונוער בעלי מאפיינים וצרכים שונים באימונים מסייעת בפיתוח סובלנות, הכלה, תקשורת ושיתופי פעולה להשגת מטרות משותפות. הווייתה המיוחדת של קבוצות ספורט עם וללא מוגבלות מייצרת הזדמנות להתוויית המארג הקהילתי תוך עיסוק בספורט קבוצתי המהווה אבן דרך מרכזית לזהות ושייכות.
במסגרת מיזם "משחק קבוצתי" תפעל עמותת ערכים בספורט בשותפות עם ההתאחדות לכדורגל להטמעת תכנית להפעלת מועדני ספורט בענף הכדורגל בראייה משלבת וליצירת תשתית לשילוב ילדים/ות עם מוגבלות במסגרות ספורט לא פורמליות. במסגרת התוכנית המועדונים יקבלו מעטפת ליווי הכוללת סדנאות מנהלים "לבניית חוסן ארגוני ומועדון בראייה משלבת", סדנאות מאמנים "לאימון בראייה משלבת", תכנית שחקנים/ות ותכנית להורים בקבוצה משולבת.
העצמת ילדים/ות ונוער מהפריפריה החברתית והגאוגרפית בספורט
בשנים האחרונות, ילדים ונוער נחשפים לתופעות חברתיות שליליות של אלימות וגזענות, ריחוק חברתי, חוסר ביטחון והיעדר מיצוי הפוטנציאל האישי הגלום בהם. מחקר מקיף שנעשה על מערכת החינוך הישראלית והתאמתה למאה ה-21 הגדיר את הכישורים הרגשיים והחברתיים כחיוניים לילדים ובני נוער להשתלבות בקבוצה ובחברה, בטח במתבגרים הגדלים בפריפריה החברתית והגאוגרפית.
מסגרת ספורטיבית קבועה ורציפה מהווה פלטפורמה למרחב חינוכי משמעותי בזכות ההתרחשויות המובנות והערך המוסף הטמון בה. כיום קיים מחסור במסגרות ספורטיביות לא מקצועניות היכולות לתת מענה לבני נוער שכן מסגרת ספורטיבית קבועה ורציפה יכולה להוות פלטפורמה לחיזוק החוסן הרגשי אצל ילדים ונוער.
במסגרת מיזם "משחק קבוצתי" תפעל עמותת ערכים בספורט בשיתוף החברה למתנ"סים לפתיחת מסגרות ספורט חברתיות – חינוכיות לנערים/ות בקהילה. במסגרת תכנית זו מועדני ליגת העל בכדורגל גברים יאמצו וילוו קבוצות כדורגל חברתיות מכפרי הנוער אשר בפיקוח המנהל לחינוך התיישבותי שכן שחקני ליגת העל בישראל מהווים מודלים לחיקוי עבור נערים רבים ולהם יכולה להיות השפעה רבה בהעברת מסרים חברתיים, ערכיים וחינוכיים לבני הנוער.
קידום סובלנות ושיח משותף במגרשי הספורט
על המרחב הספורטיבי להוות פלטפורמה לשיח חברתי ותרבותי חיובי, מקרב ומקדם ערכים של סובלנות וקבלת האחר.
תכנית ההתערבות תפעל לעידוד הסובלנות ויצירת אקלים חיובי במרחב הספורטיבי במגרש וביציע. התכנית תפעל בקרב מועדונים מקצוענים ובקרב אוהדים וזאת בכדי לייצר שיח משותף ומקדם על עידוד חיובי, שפה ביציע ומיגור האלימות.
לפניות נוספות בנושא משחק קבוצתי, ניתן לפנות לבתאל גרבי , מנכ"לית ערכים בספורט באמצעות המייל:
Batel@valuesports.org
פורום יהודי עולמי שיעסוק בשיח בסוגיות ובאתגרים המשמעותיים של הקהילות היהודיות ברחבי העולם ובישראל, ויצור את דור המנהיגות הבא של העם היהודי.
"קול העם" היא יוזמה ייחודית השואפת לאחד את הקולות המגוונים בתוך הקהילה היהודית העולמית, ולפתח מנהיגות בעלת חשיבה קדימה. כשאנו חוגגים 75 שנים לישראל – מגדלור של חדשנות, יצירתיות ורצון טוב – אנו נזכרים בצורך הקריטי לגשר על הפערים המתרחבים בתוך הקהילות היהודיות המגוונות שלנו.
חילוקי דעות בנושאים מהותיים, מאתגרים את המסורת בת אלפי השנים שלנו של דיאלוג מקושר ונרטיבים משותפים.
יוזמה זו, בחסות נשיא מדינת ישראל, מבקשת להתמודד עם אתגרים אלה על ידי מתן מרחב א-מפלגתי וא-פוליטי לשיחות גלויות וכנות, מעין 'פורום דאבוס יהודי', המאפשר לחקור נקודות מבט מגוונות.
גישה חדשנית זו שמה לה למטרה לקרב בינינו, לאפשר דיונים משמעותיים, רגישים ואסטרטגיים בנושאים מורכבים ודחופים העומדים בפני אנשינו.
בנוסף להפקת הצעות קונקרטיות לפעולה, הפלטפורמה מחויבת לטפח את הדור הבא של מנהיגים יהודים, אלו המסוגלים לשאת קדימה את הלפיד של העם היהודי תוך יציקת נקודות מבט חדשות, כך שימשיך להיות רלוונטי ומשמעותי בהווה ובעתיד.
בעיקרו של דבר, יוזמת קול העם נועדה לשמש פורום קבוע ודינאמי לדיאלוג מתמשך בעולם היהודי.
על ידי עידוד ורתימת כוחו של השיח הקולקטיבי, המועצה צופה טיפוח סביבה שתביא לאסטרטגיות מעשיות, המשקפות את הצרכים והשאיפות של הקהילה הגלובלית שלנו. יוזמה זו אינה רק התכנסות נקודתית, אלא שיחה מתמשכת בחסות נשיא המדינה – שיחה החורגת מעבר להיום לטובת הדורות הבאים של העם היהודי ברחבי העולם.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לאתר קול העם: www.voiceofthepeople.org.il
שאלות נוספות? מחשבות? מוזמנות ומוזמנים לכתוב כאן:
danya@president.gov.il