דברי הנשיא בביקורו הממלכתי בטורקיה

מילות מפתח: שיתוף פעולה מדיני, מחלוקות, אזוריות
 

קרדיט צילום: חיים צח, לע"מ

מכובדי הנשיא גר'פ טאיפ ארדואן, אשתי ואני מאוד מאושרים להימצא בטורקיה כאורחים שלכם. אני מודה לך על ההזמנה לביקור ממלכתי כאן ברפובליקה הטורקית, וגם על פגישתנו הפורייה שהסתיימה זה עתה. ההזמנה שלך וביקורי כאן הם המשך לדיאלוג והקשר המבורך שאותו יזמת מרגע שהתחלתי לכהן כנשיא ישראל.

זה רגע חשוב מאד ביחסים בין מדינותינו, וזכות גדולה בשביל שנינו להניח יסודות לפיתוח יחסי ידידות בין מדינותינו ועמינו, ולבנות גשרים שחיוניים לכולנו. היחסים בין עמינו הם עתיקי יומין, עם שורשים היסטוריים, דתיים ותרבותיים חזקים. שורה ארוכה של מנהיגות ומנהיגים יהודיים נעלים, רבנים, משוררים, חכמים, סוחרים ויזמים, הם רק חלק מהעבר ההיסטורי של העם היהודי כאן בארץ הזאת.

אדוני הנשיא, לצערי היחסים בין מדינותינו עברו תקופת בצורת מסויימת בשנים האחרונות. כעת, אני מאמין שהיחסים בין המדינות, ייבחנו במעשים שמשקפים רוח של כבוד הדדי, ויאפשרו לנו להתמודד טוב יותר עם האתגרים האזוריים והעולמיים המשותפים לכולנו. ישראל וטורקיה יכולות וצריכות לשתף פעולה בתחומים רבים שמשפיעים באופן דרמטי על המרחב הזה שכולנו זוכים לקרוא לו "בית".

מכובדי הנשיא, המשורר הדגול נאזים חיכמת (Nazim Hikmet), מגדולי המשוררים הטורקים של העת החדשה, שאף אתה ציטטת בעבר משיריו מלאי האנושיות והכמהים לשלום, כתב בשירו "על החיים" את השורות הבאות: "אתה חייב לחיות את חייך ברצינות כל כך גדולה, עד שגם כשתהיה בן שבעים, למשל, אתה תיטע עצי זית; ולא רק למען ילדיך אחריך, אלא בגלל שעל אף שאתה מפחד מהמוות, אתה לא מאמין בו; בגלל שהחיים… משמעותיים יותר".

היום, אדוני הנשיא, אנחנו כדברי המשורר – בוחרים בחיים משותפים ומשמעותיים יותר. משקעי עבר אינם מתבטלים מאליהם, אבל אנחנו – שני העמים, שתי המדינות – בוחרים להתחיל במסע של אמון וכבוד שיכלול שיח מעמיק בכל התחומים. אנחנו בוחרים להביט במשותף קדימה. עלינו להסכים מראש כי לא על הכול נוכל להסכים, זה טבעם של יחסים עם עבר עשיר כשלנו. אבל את המחלוקות נשאף לפתור בכבוד הדדי ובגילוי לב, באמצעות המנגנונים והמערכות הנכונות, ובמבט אל עתיד משותף. מטרתנו המשותפת היא חיזוק המאחד בין שני העמים. גם אתה וגם אני, גם עמך וגם עמי, כולנו בני אברהם – אבי המאמינים באל.

כמו שאתה יודע, לקראת פגישתנו היום נפגשתי ושוחחתי עם עוד מנהיגי מדינות באזור; ואני מאמין שאתה ואני למעשה מוכיחים כאן את מה שכולנו מבינים: שותפות ושכנות טובה בינינו – כאן במזרח הים התיכון – חשובות לכולנו. אני מאמין שכולנו, בני כל הדתות – מוסלמים, יהודים ונוצרים – יכולים וצריכים לחיות בשלום במרחב היפהפה הזה, זה לצד זה, זה עם זה. אני מצפה שנפעל יחד לביסוס היציבות, השגשוג, השלום והביטחון במרחב, ולמען כל עמי האיזור.

אדוני הנשיא, רק בשבועות האחרונים ראינו שוב, כמה רעות הן המלחמות, וכמה הסדר העולמי היציב ובניית הגשרים בין מדינות ועמים הכרחיים עבור כולנו. המלחמה באוקראינה היא אסון הומניטרי שמזעזע את העולם כולו. הלב נקרע למראה התמונות הקשות שמגיעות אלינו מהערים שהפכו לאזורי קרבות. איננו יכולים להישאר אדישים לסבל אנושי שכזה. אני מברך על כל מהלך שיוביל לסיומה של שפיכות הדמים. ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט פועל ככל יכולתו בנושא, ואני מעריך מאד גם את מאמציך שלך אדוני הנשיא, שהביאו לפסגה החשובה שתתכנס בארצך מחר, פסגה שאני מקווה שתניב תוצאות שימלאו אותנו בתקווה. אין זה דבר של מה בכך, שדווקא טורקיה וישראל זוכות לאמונם של הצדדים השונים, ואני מייחל שהפעולות של מדינותינו אכן יתרמו למציאת פתרון למשבר העולמי הזה.

תודה רבה לך אדוני הנשיא. תודה רבה! אני סמוך ובטוח כי האל יהיה לצדנו וילווה אותנו בדרכנו החדשה.